Orele de lucru


Legea mediului de lucru definește timpul de lucru ca timpul în care angajatul este la dispoziția angajatorului. Restul de timp, în care angajatul nu stă la dispoziția angajatorului este considerat timp liber. 

Există limite privind durata muncii și distribuția pe parcursul zilei. Următoarele reguli se aplică pentru persoanele care au un singur angajator. Dacă aveți mai mult de un angajator, aveți posibilitatea să lucrați pentru mai mult de 9 ore pe zi.


În funcție de tipul programuluiNumărul de ore de lucru
Ore normale de lucru

9 ore pe zi

40 de ore pe săptămână
Calculate ca medie săptămânală și în acord cu angajatorul

9 ore pe zi

48 de ore pe săptămână

Acord între angajator și angajat pentru o perioadă de până la un an

10 ore pe zi

54 de ore pe săptămână

Cu acordul Inspectoratului Muncii pentru o perioadă de până la 26 de săptămâni

13 ore pe zi

48 de ore pe săptămână sau 48 de ore în medie pe o perioadă de 8 săptămâni

În cazul în care ziua de lucru este mai mare de 5,5 ore, angajatul are dreptul la o pauză de jumătate de oră.


Munca de noapte este permisă numai în anumite cazuri. Orele de lucru pentru turele de noapte sunt de la ora 21.00 până la ora 06.00. Pentru a li se permite să lucreze în timpul nopții, angajatorii ar trebui să solicite perimisul Inspectoratului de Muncă. Munca în zilele de duminică este, de asemenea posibilă ca o excepție.


În Norvegia timpul normal de lucru este de 40 de ore pe săptămână, 9 ore pe zi. Trebuie să discutați cu angajatorul dumneavoastră dacă de exemplu este necesar să petreceți mai mult timp la lucru. În funcție de preferința dumneavoastră dar și de acordul angajatorului puteți lua o primă pentru orele suplimentare sau transforma acele ore în ore de concediu. 


Pentru mai multe informații, a se vedea www.arbeidstilsynet.no