Loc de muncă

Căutarea unui loc de muncă

Este bineînțeles recomandat să vă asigurați un loc de muncă înainte de a ajunge în Norvegia. Însă dacă aţi venit în Norvegia fără a avea un contract de muncă aveți multă grijă cu economiile dumneavoastră, deoarece procesul găsirii unui job poate dura mult timp. Modalitățile cele mai utilizate sunt:


Căutarea unui job online:

 • www.rjobs.ro - agenție de recrutare a forței de muncă pentru Norvegia
 • www.mejobs.ro -agentie recrutare personal medical
 • www.xxljobs.ro -agenție de recrutare a forței de muncă pentru țări printre care și Norvegia
 • www.tjobs.ro - anunțuri de locuri de muncă în țări straine, printre care și Norvegia
 • www.bestjobs.ro - anunțuri de locuri de muncă în România și străinătate
 • www.findjob.ro - anunturi locuri de muncă în România și străinătate
 • www.workexperience.ro - anunțuri de locuri de muncă în țări straine, printre care și Norvegia
 • www.myjob.ro - locuri de muncă în mai multe țări incluzând Norvegia
 • www.nav.no - anunțuri de locuri de muncă în limba engleză publicate de Inspectoratul Muncii, Securității și Solidarității Sociale norvegiene 
 • http://ec.europa.eu/eures/ - Reţeaua EURES, eures@nav.no , Tel: (+47) 800 33 166,.
 • www.finn.no / jobb - cel mai mare site de anunţuri online din Norvegia.

Agenţiile de ocupare a forţei de muncă pot fi găsite și în paginile galbene din Norvegia  www.gulesider.no. Introduceți în câmpul de căutare cuvântul "vikarbyrå" și vă vor fi afișate servicii de plasare a forței de muncă. Printre agenţiile de recrutare cel mai populare din Norvegia se numără:

Pentru cei interesați de o carieră în inginerie, există agenții specializate cum ar fi:

Contactarea directă a angajatorilor, lista firmelor poate fi găsită pe pagina de www.gulesider.no. Selectați opțiunea "Firma"  și introduceți în câmpul de căutare industria de care sunteți interesat(ă) și localitatea vizată. 


După ce ați selectat mai multe locuri de muncă dorite, puteți contacta companiile prin telefon sau e-mail.  Este extrem de important să aveți o scrisoare de intenție corespunzătoare poziției pentru care aplicați alături de un Curriculum Vitae (CV). În scrisoare este recomandat să vă descrieți succint, să explicați de ce sunteți potrivit pentru jobul respectiv și de ce doriți să lucrați pe acea poziție.  Exemple de CV-uri şi scrisori de intenție precum și sfaturi despre căutarea unui loc de muncă găsiți pe site-ul NAV mai devreme menționat la această secțiune.  Foarte apreciate în Norvegia sunt referințele oferite de persoane cu care ați lucrat. Țineți cont de faptul că recrutorii vor contacta persoanele pe care le-ați menționat pentru a-i întreba despre dumneavoastră. De asemenea, cu cât aveți un cerc social mai mare cu atât vă cresc șansele de a găsi un loc de muncă, deoarece se face mult apel la recomandări. De reținut este și faptul că dacă aplicați pentru locuri de muncă direct la potențialii angajatori arătați că sunteți determinat și intersat de compania lor.

Păstraţi diplomele de învăţământ superior şi anexele sau alte certificate în original. Faceți copii autentificate și traduse în limba norvegiană sau engleză. Pentru pozițiile care necesită anumite calificări, vă vor fi solicitate aceste documente. 


www.jobbfeber.no este o pagină online care conţine informaţii despre diferitele ocupaţii. Cuprinde descrierea specialității alese, salariul corespunzător, educaţia necesară presum și posibilitățile dobândirii abilităților necesare în cadrul unor universități. 


Înainte să începeți să lucrați 

Este important să aveți următoarele lucruri înainte să începeți să lucrați în Norvegia:

 1. Numărul de identificare personal ( numărul D sau numărul personal) (vezi mai multe aici). 
 2. Cardul de impozitare - skattekort. Acest document defineşte impozitul de salariu care va fi plătit de angajator autorităților fiscale în numele dumneavoastră.  Poate fi obținut la biroul de impozitare sau la un centru de asistență pentru lucrători străini SUA.  Îl veți primi la o săptămână după ce l-ați comandat. Trebuie apoi sa îl înmânați anagajatorului. La începutul fiecărui an, va fi eliberat în mod automat un card de impozitare nou corespunzător anului curent. Dacă ați lucrat deja o lună și nu ați adus anagajatorului cardul de impozitare, vă va fi luat un procent de 50% automat din salariu, cotă de impozitare. Veți putea recupera suma plătită în exces peste un an la recalcularea impozitelor dacă pe tot acest parcurs ați avut documentele necesare - cardul de impozitare si foile salariale. Pentru mai multe informații, verificați www.skatteetaten.no.
 3. Cont bancar, aici vă va fi virat salariul. Pentru a deschide un cont în Norvegia trebuie să prezentați băncii: pașaportul, numărul personal de identificare norvegian (permananet sau temporar - numărul D) precum și oferta de anagajare temporară sau permanentă. 
 4. Căsuța poștală, vezi aici.