ÎmbolnăvireÎnvoire fără certificat medical

Dacă vă îmbolnăviți trebuie să anunțați angajatorul oral sau în scris. În norvegiană acest lucru se numește "Egenmelding" deoarce este o învoire pe care dumneavoastră o cereți personal și nu un medic. În această situație puteți absenta 3 zile lucrătoare, de 4 ori pe an. Este bineînțeles recomandat să aflați de la angajatorul dumneavoastră câte zile puteți fi bolnav fără învoire de la un medic. Dacă aveți o boală care durează mai mult sau se întâmplă mai des, trebuie să aduceți angajatorului o dovadă de la medic. 


Învoire cu un certificat medical

Dacă vă îmbolnăviți și sunteți în imposibilitatea de a lucra, aveți dreptul să primiți compensație de la NAV. Dacă ați lucrat pentru mai mult de 4 săptămâni, aveți dreptul la remunerație din prima zi de boală, pe baza unui certificat medical. Îi veți înmâna angajatorului partea D al certificatului medical care cuprinde cerința de plată a beneficiilor și acesta va plăti beneficiile corespunzătoare primelor 16 zile calendaristice de învoire pe caz de boală. Această perioadă este numită "perioada angajatorului" deoarece el este cel care oferă acest beneficiu. Când se termină aceste 16 zile, beneficiile urmează să fie plătite de NAV. Trebuie să trimiteți cererea pentru beneficii în caz de boală la cel mai apropiat NAV. Angajatorul va fi obligat să dea informații referitoare la salariul dumneavoastră și alte detalii legate de serviciul dumneavoastră. Plățile vă vor fi făcute dumneavoastră direct. În unele cazuri angajatorul va avansa cererea de plată a beneficilor corespunzătoare perioadei de boală si apoi va cere NAV-ului să ramburseze aceste sume. Trebuie să clarificați acest lucru cu angajatorul. Beneficiile acordate învoirii pe caz de boală pot fi de maxim un an. Pentru a putea reaplica pentru beneficii în caz de boală trebuie să lucrați la capacitatea maximă de lucru 26 de saptămâni de la ultima perioadă în care ați solicitat beneficii de la NAV.


Persoanele care și-au înființat propria companie nu pot cere beneficii în caz de boală pentru primele 16 zile. NAV va plăti beneficiile începând cu ziua a șaptesprezecea a bolii. Contactați cel mai apropiat centru NAV pentru mai multe informații. Dacă sunteți propriul angajat, beneficiile pe care le veți obține sunt egale cu 65% din venitul calculat corespunzător pensionării (acesta este o medie de puncte de pensie al ultimilor 3 ani de lcuru). Dacă sunteți liber-profesionist, beneficiile dumneavoastră vor fi 100% din acea bază calculată corespunzătoare punctelor de pensie. 


Pentru mai multe informații, a se vedea www.nav.no .