Înregistrarea

Înregistrare la sosire

La 15 iunie 2012 Norvegia a decis ridicarea restricțiilor privind accesul muncitorilor români pe piața norvegiană a muncii. Așadar în conformitatate cu noile cerinţe, nu mai este nevoie să faceți dovada unui permis de lucru, este suficient să vă înregistrați la organele competente. Odată înregistrat veţi putea să trăiți și să căutați un loc de muncă în Norvegia timp de trei luni. Dacă părăsiți ţara până la sfârşitul acestor trei luni și apoi vă reîntoarceți, durata permisă șederii pornește din nou de la zero. Dacă aţi locuit în Norvegia timp de trei luni și nu v-ați înregistrat în această perioadă va trebui să părăsiți ţara.


Înregistrarea se face online la https://selfservice.udi.no/. Imprimați un document de înregistrare, apoi mergeți la un centru de asistență pentru lucrători străini (SUA) sau la poliţie (Politi) la ora la care ați fost programat în urma înregistrării online. Enumerate mai jos sunt documentele necesare pentru depunere la  centrul de asistență pentru lucrători străini (SUA) sau la poliţie. Categorii de persoane
Documente necesare *

Angajații

  • Certificatul de încadrare în muncă sau contractul de muncă (nu neapărat full-time), care este, în conformitate cu dispoziţiile din legea privind mediul de lucru, precum și cotele de impozitare aferente.
Proprietarii de afaceri individuale
Furnizorii de servicii din România
  • Contract de muncă cu angajatorul din România
  • Documentaţia de la clientul din Norvegia sau angajatorul românesc confirmând sarcinile de muncă şi durata acestora (serviciul trebuie să fie de natură temporară).
Titularii de fonduri suficiente pentru a trăi în Norvegia
  • Dovada că o persoană are suficienţi bani pentru a trăi, de exemplu: extracte bancare, dovada veniturilor/ pensie,etc.

Membri de familie**:

  • Certificatul de înregistrare/ permisul de rezidență al persoanei cu care doriți să vă reuniți în Norvegia
  • Documente care atestă o relaţie de familie.

* În toate cazurile, documentul de identitate este necesar, acesta fiind reprezentat de un paşaport valid. Deși pe multe pagini pe Internet se menționează că orice act de identitate valid este suficient, mulți români care au încercat să se înregistreze cu buletinul au avut dificultăți, așadar este recomandată folosirea pașaportului. 

Membri de familie ** includ soţul/soția, partenerii de viaţă (dacă au cel puţin doi ani de trai împreună), copiii sub 21 ani şi părinții, bunicii și alți membri apropiați.


Dacă aveţi de gând să trăiți în Norvegia mai mult de trei luni

Cetăţenii Uniunii Europene care doresc să trăiască în Norvegia pentru mai mult de trei luni trebuie să se înregistreze la poliţie sau centrul de asistență pentru lucrători străini (SUA). În primul rând, vă înregistraţi online la https://selfservice.udi.no/ , apoi, mergeţi la cel mai apropiat birou de poliţie sau centru de asistență pentru lucrători străini. Odată înregistrat, veţi primi un certificat de înregistrare care nu necesită reînnoire.

Pentru informaţii mai detaliate în limba engleză vezi aici .


Dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă

Dacă veniţi în ţară pentru a căuta un loc de muncă, serviciile de poliţie sau centrul de asistență pentru lucrători străini trebuie să vă înregistreze ca şomeri. Trebuie să faceți acest lucru în maxim trei luni de la data sosirii în Norvegia. În acest caz o să puteți sta în Norvegia timp de 6 luni.


În primul rând trebuie să vă înregistrați ca solicitant al unui loc de muncă on-line la: https://selfservice.udi.no/ , nu uitați să imprimaţi documentul de înregistrare. Apoi, mergeţi la cel mai apropiat birou de poliţie sau centru de asistența pentru lucrători străini (SUA), în oraşul în care vă aflați http://www.sua.no/ . Înregistrarea on-line nu este suficientă, trebuie să vă prezentați personal autorităților statale. Angajaţii lor vor analiza şi verifica informaţiile. Poliţia va decide dacă vă permite să vă înregistraţi sau nu. Când mergeți la poliţie sau SUA, nu uitați să luați cu dvs. pașaportul și formularul on-line de înregistrare care atestă că sunteți în căutarea unui loc de muncă.


Înregistrarea nu vă costă nimic. Daca aveți cu dvs. toate documentele necesare veți fi înregistrat imediat după o vizită la poliţie sau la un birou SUA și vi se va emite un certificat de înregistrare ca solicitant al unui loc de muncă. Dacă în termen de şase luni, nu veți găsi de lucru în Norvegia, trebuie să re-contactați poliţia sau SUA. Vi se va extinde înregistrarea ca solicitant al unui loc de muncă, dacă se poate dovedi că aveţi posibilitatea de a găsi un loc de muncă în curând. 
  

Deportarea. Acesta apare în condițiile în care persoana în cauză nu are autorizație de imigrare sau a furnizat informaţii false la înregistrare. În cazul în care înregistrarea nu este aprobată sau permisul de şedere este anulat este recomandabil să părăsiți Norvegia cât mai curând posibil.


Pentru mai multe informaţii, verifică urmatoarele pagini: www.udi.no , https://selfservice.udi.no/ , http://www.sua.no/.