Mașina

Re-înregistrarea mașinii importate

În Norvegia puteți conduce un autoturism înmatriculat în România, în cazul în care planificați să trăiți aici temporar. Timpul petrecut în Norvegia se înregistrează de la momentul în care ați trecut frontiera norvegiană nu de la momentul în care ați adus masina. Dacă aveți de gând să trăiți în Norvegia timp de un an, aveți dreptul de a conduce o mașină cu numere românești. Este necesar să documentați sosirea în țară și când intenționați să plecați. Un astfel de document este de exemplu un contract de muncă în care se specifică data când ați început să lucrați și când terminați.


Pierdeți dreptul de a conduce o mașină înregistrată în România atunci când:

  • Un contract pe durată determinată a fost transformat într-un contract de muncă permanent
  • Ești înregistrat la registrul populației norvegian pentru mai mult de 365 de zile pe parcursul ultimilor doi ani.

În astfel de cazuri, trebuie să plătiți taxe vamale și să re-înregistrați mașina în Norvegia.


Informații privind taxele vamale găsiți aici:  www.toll.no


Excepții


O excepție se face pentru persoanele care nu sunt considerate rezidenți permanenți ai Norvegiei. Astfel de persoane pot conduce un autoturism înmatriculat în România în cazul în care:

  • Petreceți cel puțin 185 de zile pe an în România
  • Aveți soț/ soție și/sau copil în România.

Dacă întruniți cerințele de mai sus trebuie să aveți documentele care demonstrează acest lucru.


Dacă ați trăit deja un an în Norvegia și vreți să aveți mașina și în cel de-al doilea an, trebuie să obțineți o autorizație de la autoritățile vamale pentru a conduce un autoturism înmatriculat în România pentru încă un an.  Va trebui să faceți dovada unui contract de muncă. O astfel de autorizație trebuie să fie eliberată înainte de sfârșitul primului an.


Dacă aveți un contract de muncă permanent și aveți de gând să trăiți în Norvegia pentru mai mult de un an, trebuie să conduceți o mașină înmatriculată în Norvegia. Dacă aveți de gând să aduceți o masina din Lituania, va trebui să plătiți taxele vamale și să o re-înregistrați. În cele mai multe cazuri, această opțiune este mai scumă decat să cumpărați mașina în Norvegia.


Pentru mai multe informații privind acest subiect intrați pe pagina on-line: www.toll.no sau sunați la numărul de telefon 03012  din Norvegia, sau din străinătate la numărul (+ 47) 22860850.