Închirierea unei locuințe

Ideal ar fi să aveți un loc în care să puteți sta temporar în Norvegia, la o rudă, prieteni sau cunoscuți. În acest fel, puțeți căuta mai relaxat un loc de închiriat, compara prețuri și investi o perioadă mai lungă de timp pentru a lua o decizie. De cele mai multe ori însă acest scenariu nu există, așa că mulți români care vin să își caute de lucru optează pentru camping sau hostel. Este o opțiune mai puțin costisitoare decât un hotel și puteți pleca oricând doriți. 

Închirierea pe termen scurt

Camping
În Norvegia se găsesc mai mult de 1 000 de locuri de tabere sau locuri de campare. Majoritatea oferă și posibilitatea închirierii unei case pe roți. Este bineînțeles recomandat să căutați din timp. Pe site-urile www.campingguiden.no și www.camping.no găsiți alternative pe tot teritoriul Norvegiei. 

Corturi
Dacă optați pentru un cort, practic aveți voie să îl instalați oriunde nu este proprietate privată condiția fiind să stați la minim 150 m de cea mai apropiată cabană sau casă. Orice proprietate care are garduri este considerată a fi proprietate privată și cultivată, în general fiind domeniile arate, pajiștile, câmpurile care au culturi, grădinile, pășunile, plantațiile, zonele industriale, terenurile și construcțiile. Dacă doriți să stați în același loc pentru mai mult de 48 de ore trebuie să primiți permisiunea proprietarului, dacă există unul. Acest lucru nu este necesar în zonele îndepărtate și de munte. De asemenea, este strict interzisă aprinderea focului între 15 aprilie și 15 septembrie în apropierea pădurilor și a pășunilor. 

Închirierea pe termen lung
Găsirea unui apartament sau a unei case de închiriat în Norvegia este un proces care poate dura mai mult decât ne dorim. Desigur totul depinde de locație și de bugetul disponibil, dar de cele mai multe ori cererea este mai mare decât oferta așa că proprietarii au de unde să aleagă deci așteptările lor cresc.

Cele mai cunoscute modalități de a găsi o locuință sunt:
  • Prin prieteni sau cunoscuți
  • Site-uri pe internet și ziare (Aftenposten)
  • Contactarea agențiilor imobiliare
  • Publicarea unui anunț online, în care specificați că sunteți în căutarea unei locuințe.
Bineînțeles că cel mai ușor și avantajos scenariu ar fi prin prieteni, deoarce în Norvegia proprietarii vor să fie siguri că sunteți un chiriaș de încredere și probabil vă vor oferi un preț si condiții de închiriere mai avantajoase. Unii români spun că au primit oferte de închiriere bune de la proprietari după ce au postat pe internet faptul că sunt un căutarea unei locuințe. Acest lucru poate fi făcut la: www.finn.no . Majoritatea românilor spun însă că au fost nevoiți să apeleze la metoda tradiționlă de căutare - anunțuri pe internet și în ziare.  Cel mai popular site pentru anunțuri este cel mai devreme menționat: www.finn.no. La pagina de deschidere alegeți Eiendom  Bolig til leie, selectați locația dorită și puteți vizualiza anunțurile. Dacă sunteți în căutarea unui apartament în regim colectiv sau de închiriere a unei camere, accesați și pagina www.hybel.no. Toate informațiile sunt în norvegiană, așa că cel mai util ar fi să folosiți programul de traducere google translate
 
Când vizualizați anunțurile este important să țineți cont de următoarele detalii:
  • dacă locuiți singur sau cu alte persoane
  • dacă în tarifele de închiriere sunt incluse: electricitatea, încălzirea, apa caldă, internetul, cablul TV
  • care este valoarea depozitului de securitate, în general acesta este echivalent cu 2-3 luni de chirie. Fiind vorba de o sumă destul de mare care va fi blocată pe perioada închirierii, verificați dacă proprietarul este de acord să plătiți în rate, de cele mai multe ori însă ei nu sunt dispuși să accepte
  • dacă există loc de parcare și dacă trebuie să plătiți suplimentar pentru acesta.
Considerați că ați găsit o ofertă acceptabilă? Cel mai bine este să sunați imediat sau să trimiteți un mesaj la adresa specificată pentru a fi cât mai repede luați în considerare. Majoritatea norvegienilor vorbesc excelent limba engleză așadar unele bariere lingvistice sunt diminuate dacă sunteți vorbitor de limba engleză.
Spre exemplificare, un subsol locuibil al unui apartament în zona Oslo costă în jur de 6 500 NOK/ lună (aproximativ 4 000 RON), iar un apartament cu un dormitor pornește de la 8 500 NOK/ lună ( aproximativ 5 300 RON).  La o suprafață locuibilă mai mare și o zonă mai centrală, chiria va fi bineînțeles mai mare.