Exploatarea la locul de muncă

Atunci când apare o încălcare a condițiilor de muncă

Dacă sunteți angajat de companiile românești

Exploatarea socială apare atunci când există o diferențiere în ceea ce privește condițiile de muncă aplicate angajaților români, comparativ cu condițiile de muncă aplicate angajaților norvegieni. Uneori, companile de recrutare românești comit diverse infracțiuni la plata salariilor sau a altor beneficii, așadar este foarte important sa fiți informat înainte să semnați ceva, sau înainte de a veni în Norvegia. În 2010, Norvegia a adoptat o nouă legislație cu privire la condițiile de muncă, cazurile de încălcare, răspunderea comună și solidară - nu numai de către compania din România, dar și de către cele norvegiene. Dacă vă confruntați cu o situație de exploatarea socială, contactați sindicatul dvs. sau inspecția muncii imediat.


Dacă sunteți angajat de compania norvegiană

În cazul în care angajatorul dumneavoastră nu respectă condițiile de muncă din Norvegia: nu primiți  salariul lunar, nu sunteți recompensat în mod corespunzător pentru orele suplimentare sau alte asemenea, vă rugăm să contactați un sindicat sau inspecția muncii imediat. Inspectoratul Muncii va analiza situația și va da un avertisment angajatorulului. În cazul în care se vor găsi încălcări la locul de muncă, atunci se vor dispune amenzi sau chiar se va dispune încetarea lucrului. Sindicatele sau avocații autorizați au posibilitatea să aducă în instanță inculpații. 


Inspecția Muncii

Autoritatea care supraveghează relațiile de muncă în Norvegia este reprezentată de Inspecția Muncii - Arbeidstilsynet. Relațiile de muncă sunt reglementate de Codul Muncii (arbeidsmiljøloven). Inspecția Muncii monitorizează respectarea Codului Muncii și informeză publicul despre mediul de lucru. Informații utile despre condițiile de muncă, o parte în limba engleză găsiți pe site-ul Inspectoratului www.arbeidstilsynet.no .


Sindicate

Sindicatele în Norvegia sunt foarte puternice, de aceea este recomandabil pentru toți lucrătorii să se alăture sindicatelor. Membri de sindicat au mai multe drepturi în societatea norvegiană. Dacă se încalcă drepturile lucrătorilor, uniunea apără membrii, oferă asistență juridică și consiliere juridică gratuită. Aderă la un sindicat chiar dacă lucrezi temporar în Norvegia.


Grupările și sindicatele profesionale din Norvegia sunt cuprinse în următoarele patru federații majore.


Landsorganizasjon (LO) - Federația Națională a forței de muncă, în prezent este cea mai mare federație din Norvegia, cu aproximativ 860,000 de membri și este compusă din 21 de asociații profesionale. Fellesforbund (Global Professional Association) face parte din asociația profesională LO și este cea mai mare destinată sectorului privat, în Norvegia, cu circa 160.000 de membri.

Alte federații profesionale sunt:

  • Academicienii (Akademikerne)
  • Asociația centrală pentru Organizațiile Profesionale (YS)
  • Unio (Asociație profesională universitară și preuniversitară)
Fellesforbundet
Declară oficial că scopul este de a aduce membrilor Fellesforbundet îmbunătățirea condițiilor de muncă. În plus, alianța sprijină membrii săi în interesele profesionale, financiare și sociale. Fellesforbundet este cea mai mare confederație a comerțului din uniunea sindicatelor în sectorul privat și unește șapte domenii de activitate.


Fellesforbundet includ:

  • Sectorul construcțiilor
  • Fier și industria metalelor
  • Industria hârtiei
  • Industria textilă
  • Grafică
  • Silvicultură și suprafața agricolă
  • Hotel și restaurante.
Dacă lucrați în Norvegia, puteți deveni un membru cu drepturi depline al Fellesforbundet. Puteți afla mai multe informații referitoare la beneficiile în calitate de membru de la colegii dumneavoastră care sunt membri.


Pentru a fi membru al unei organizații profesionale, va trebui să plătiți o taxă anuală de membru. Taxa de membru poate fi un procentaj fix care se deduce din impozitul pe salarii de exemplu 1,5% ca Fellesforbund sau o sumă fixă. În plus, asociațiile locale / sindicatele pot percepe o taxă administrativă.


Pentru mai multe informații, consultați site-ul  www.fellesforbundet.no , www.lo.no.