Pensie


Pensia în Norvegia

Vârsta legală de pensionare în Norvegia este de 67 de ani. Pensia cuprinde o pensie de bază, pensie suplimentară și (sau) o indemnizație specială pentru a completa veniturile totale relaționate de copii și soț. Dacă sunteți căsătorit(ă) sau trăiți cu un partener, pensia minimă depinde și de soțul dumneavoastră / coabitant venituri deoarece acestea se însumează. 


Acumulezi drepturi la pensie când muncești sau ai un venit ce se supune sistemului de pensii, înainte să împlinești 75 de ani. Unele beneficii oferite de Planul de Asigurări Naționale (cum ar fi beneficiile parentale, de îmbolnăvire, alocația corespunzătoare evaluării capacității de lucru precum și beneficiile legate de șomaj) sunt de asemenea luate în considerare ca venit transferabil pensionării. 


Poți începe să îți primești drepturile corespunzătoare pensiei când ai între 62 și 75 de ani. Pentru a încasa pensia înainte să împlinești 67 de ani, trebuie să ai suficiente drepturi de persionare acumulate. Este important să știi că dacă începi încasarea pensiilor mai devreme, vei fi plătit tot mai puțin anual. 


Plățile dvs. vor depinde de dimensiunea drepturilor de pensie care le-ați câștigat, procentajul pe care l-ați desmnat ca pensie, dacă aveți un soț/ soție cu venituri proprii și dacă ați petrecut toate sau o parte din viață în străinătate. Serviciul on-line Din Pensjon ("Pensia dumneavoastră") oferă o imagine de ansamblu a cât de mult veți primi atunci când vă pensionați.


Pentru a aplica pentru pensie vizitați această pagină online Pensjon Din , ("Pensia dumneavoastră")  dar puteți folosi de asemenea, o cerere pe hârtie.

Ar trebui să aplicați pentru pensie aproximativ trei luni înainte de data la care doriți să înceapă plățile. Nu se poate aplica pentru o pensie retroactivă flexibilă,iar cea mai apropiată dată la care veți avea dreptul la pensie va fi la o lună după ce NAV a primit cererea dumneavoastră. 


Dacă vă mutați în altă țară, în primul rând trebuie să aflați dacă vă păstrați apartenența la sistemul național de asigurări. 


Aveți obligația să raportați orice schimbare ce poate afecta pensia dumneavoastră. În cazul în care vă modificați stare civilă sau aveți de gând să vă luați sejururi de lungă durată în străinătate, acest lucru ar putea afecta plățile pe care le primiți de la NAV. Prin urmare, trebuie să raportați imediat  astfel de modificări la biroul NAV local.   


Mai multe informații în limba engleză puteți găsi aici .