Ajutor de șomaj


Pentru a putea beneficia de ajutor de șomaj, trebuie să îndepliniți anumite condiții. Aveți dreptul la acest ajutor de șomaj în cazul în care:

 • Trebuie să fi lucrat în Norvegia timp de cel puțin 8 săptămâni, 
 • Trebuie să fi început să lucrați în Norvegia nu mai târziu de 12 săptămâni de la data sosirii în Norvegia,
 • Munca dvs. trebuie să se fi redus cu cel puțin 50% (dintr-un program complet)
 • Sa fi câștigat un minim de 118 824 NOK în ultimul an sau, cel puțin 226 923 NOK în ultimii trei ani. Indemnizația pentru creșterea copilului (foreldrepenger), ajutorul de sarcină pentru femeile gravide (svangerskapspenger) și ajutorul de boală (sykepenger) sunt luate în considerare ca venit.
 • Să căutați un loc de muncă
 • Sa fiți înregistrat ca solicitant de loc de muncă și să prezentați situația odată la 14 zile, să aveți CV-ul la zi pe nav.no.
 • Să locuiți temporar sau permanent în Norvegia
 • Să nu fiți elev sau student

Puteți, de asemenea să primiți ajutor de șomaj în cazul în care:

 • sunteți concediat temporar sau definitiv,
 • vă construiți propria afacere
 • ați pierdut locul de muncă din cauza falimentului companiei

Pentru a beneficia de ajutor de șomaj înregistrați-vă mai întâi aici, sau la un birou NAV local. Când faceți acest lucru, completați o cerere de ajutor de șomaj - Krav om dagpenger ved arbeidsledighet și atașați toate documentele necesare . Pentru mai multe informații în limba engleză, a se vedea aici .


Ajutorul de șomaj este taxabil și se acordă la fiecare 14 zile. Dacă statutul dumneavoastră este la zi  updatat în baza de date și ați completat corect și trimis la timp formularul corespunzător, plata se va face în șase până la doisprezece de la trimiterea formularului. 


Ajutorul de șomaj este probabil în jurul valorii de 62,4% din fostul dumneavoastră salariu înainte de impozitare. Dacă aveți copii, primiți 17 NOK în plus pentru fiecare copil. Primiți și bani de vacanță dacă ați primit ajutor de concediu cel puțin 8 săptămâni în decursul anului calendaristic.  De asemenea vi se va acorda 9,5% din suma totală a ajutoarelor de șomaj pe care le-ați primit în anul în care ați fost înregistrat pentru a primi aceste ajutoare, însă acești bani vă vor reveni la începutul anului următor în ianuarie/ februarie chiar dacă în acel moment nu o să mai primiți ajutor de șomaj.


Perioada în care primiți ajutor de șomaj depinde de venitul dumneavoastră câștigat în cursul anului precedent sau de venitul mediu din ultimii trei ani:

Când trimiteți formularul care precizează statul dumneavoastră de angajare înseamnă că doriți să fiți în continuare înregistrat ca șomer. Dacă ați lucrat, formularul specifică și câte ore ați lucrat în timpul acestor 14 zile pe care le acoperă formularul. Trebuie să marcați căsuțele care se referă la boli, vacanțe, cursuri și alte informații. Statutul dumneavoastră de angajare trebuie să fie corect completat și să fie trimis înainte de termenul limită. 


Dacă sunteți în căutarea de muncă în altă țară EEA și doriți ajutor de șomaj din Norvegia

Dacă îndepliniți anumite cerințe, puteți primi până la trei luni ajutor de șomaj atunci când căutați un serviciu într-o altă țară EEA. Trebuie să dețineți un certificat PD U2 (NAV 04-02.01)  Pentru a obține acest certificat trebuie să aplicați la oficiul NAV din zona dumneavoastră. Nu puteți călători până nu obțineți acest certificat deoarece puteți pierde ajutorul norvegian de șomaj. Mai multe informații aici. 


Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă în Norvegia și doriți ajutor de șomaj din România

Va trebui să completați formularul PD U2 în România -în condițiile în care aveți dreptul la ajutor de șomaj acolo sau NAV va trebui să primească de la guvernul român SED U008 care atestă că aveți dreptul la ajutor de șomaj din România. Mai multe informații aici.


Șomajul temporar ( permitering ) este pentru o perioadă specificată de timp. Angajatorul trebuie să notifice NAV dacă timpul de lucru este reduscu cel puțin 40 la sută. Înregistrați-vă la NAV, în cazul în care doriți să obțineți o indemnizație - https://www.nav.no/sbl/arbeid/registrering?execution=e1s1 .


În cazul în care compania falimentează  aveți dreptul la salariile pe care trebuie să le primiți și la concediu de odihnă plătit.


Mai multe despre acest subiect în limba engleză,  aici .