Calcularea


Impozitul datorat se calculează raportat la suma tuturor veniturilor obținute din care se deduc veniturile și cheltuielile neimpozabile.


În primii doi ani de lucru în Norvegia, străinii pot beneficia de o scutire de 10% din impozitul corespunzător  venitului anual. Acest lucru trebuie solicitat, însă prin această solicitare renunțați la celelalte beneficii enumerate mai jos. De asemenea utilizând opțiunea de a scuti 10% din beneficii, VN nu poate fi mai mare de 40 000 NOK. Dacă aplicați pentru această opțiune de scutire de impozit nu este nevoie să prezentați niciun document, trebuie doar să specificați data de începere a lucrului în Norvegia.  


Dacă dorită serviciului dumneavoastră trebuie să locuiți altundeva și nu la adevărata dumneavoastră locuință, dar vizitați această locuință regulat, faceți parte din categoria navetiștilor (Pendler). În aceste condiții aveți dreptul la deducerea unor cheltuieli legate de naveta dumneavoastră, cum ar fi costuri de cazare și transport.


Navetă pentru familie - Dacă soția/ soțul și copiii locuiesc in România sunteți considerat navetist cu familie. Trebuie să prezentați un certificat de căsătorie și/sau de naștere care să confirme relația de familie și să faceți dovada faptului că împărțiți acea locuință. 


Dacă dumneavoastră plătiți personal cheltuielile (și nu angajatorul dvs.) și nu ați apelat la reducerea standard pentru străinii din Norvegia (cei 10% scutire) puteți cere o deducere a:

  • transportului acasă, calculat ca rată/km. Numărul de kilometri admis este reprezentat de cel mai scurt drum între casa din străinătate și locuința din Norvegia. Trebuie bineînțeles să documentați numărul de călătorii. În 2010 proporția era de 1.50 NOK pe kilometru pentru până la 35,000 km pe an. Pentru mai mult de 35,000 km pe an, deducerea este de 0,70 pe km.  Puteți deduce și costul ferry-ului sau al avionului. In aceste cazuri nu se va mai face raportarea la numărul de kilometri. 
  • costurile de cazare (de închiriere), va trebui să aduceți chitanțele
  • alte costuri de trai. În 2010, se acordau 189 NOK pe zi. Dacă nu puteți găti acolo unde locuiți, se acordă 292 NOk pe zi. 

Dacă aveți un împrumut - dacă aveți un credit în Norvegia acest lucru se face în mod automat. Dacă aveți un credit imobiliar în România și Norvegia, scutirea este alocată activelor relevante situate în România și Norvegia. În acest caz, trebuie să declarați imobilul  situat în România.


Pentru părinții care au copii sub 12 ani:

  • 1 copil - 25 000 NOK
  • 2 copii - 40 000 NOK
  • 3 copii - 55 000 NOK și etc

Administrația fiscală calculează anual dacă impozitele au fost plătite corespunzător, așadar primiți anual o notificare în acest sens, de obicei în luna aprilie. Dacă ați plătit prea puțin impozit trebuie să plătiți suma restantă în termenul stipulat în notificare. Dacă ați plătit mai mult decât era nevoie, suma vă va fi rambursată în contul dumneavoastră. contul dvs. 


Notă :

  • Împreună cu formularul de returnare trimiteți întotdeauna doar copii ale documentelor;
  • Dacă vă completați formularul de returnare pe hârtie, păstrați o copie pentru dvs;
  • Toate documentele trimise la declarația fiscală trebuie să fie în limba engleză sau norvegiană;
  • Decontarea de taxe pe venit trebuie depuse în norvegiană sau engleză.

Pentru calculator online de impozitare, vizitați

http://www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Skatteberegning/ .


Pentru mai multe informații, a se vedea http://www.skatteetaten.no .