Educația în Norvegia


Grădinițe

Municipalitatea este responsabilă pentru gradinițele de copii. Copiii sub șase ani pot merge la o grădiniță publică sau privată. Tarifele la grădinițe publice sau private diferă spre exemplu în funcție de regiune, de venitul părinților și de numărul de copii din familie. Totuși,  pragul maxim stabilit de Parlamentul Norvegian este de  2.250 NOK excluzând mâncarea.  


Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați municipiul în care locuiți. 

Școală

În Norvegia copiii încep să meargă la școală de la șase ani. Educația este gratuită. Școala primară și gimnaziul sunt finalizate în zece ani. Tinerii în vârstă de 16 până la 19 ani trebuie să meargă la liceu. Aici se au în vedere competențele profesionale necesare pregătirii pentru universitate. Toți străinii au dreptul la educație. Pentru informații despre școlile disponibile în municipiul tău (Kommune) intră pe site-ul, spune www.oslo.kommune.no.


SFO (Skolefritidsordning / centre de activitate extracurriculară)

Municipalitățile sunt obligate să asigure facilități de îngrijire a copiilor din clasele 1-4  înainte sau după orele de școală (de la ora 7 la ora 17). Aceste facilități sunt construite în așa fel încât copiii să se poate juca și să aibă activități culturale adecvate vârstei lor, posibilităților fizice și intereselor lor. În cazul în care copilul nu vorbește norvegiană, i se va preda separat până va putea merge la școală în limba norvegiană alături de ceilalți copii. 


Notă:


Toți copiii din Norvegia trebuie să aibă cel puțin 10 ani de școală. Această perioadă în Norvegia este numită școala primară. Aceasta este gratuită.
Școala primară este împărțită în două niveluri. Perioada echivalentă primilor 7 ani de școală primară (clasele 1-7) este numită Școala Copiilor (barneskole), următoarea perioadă de trei ani (clasele 8-10) este numită Școala Tinerilor (ungdomskole). Elevii școlii primare a căror limbă maternă nu este norvegiană sau Sami au dreptul la o formare suplimentară în limba norvegiană. Acest lucru este valabil până când elevul poate merge și învăța într-o clasă obișnuită în limba norvegiană.  
Elevii care sunt în imposibilitatea de a participa la procesul de educație normală au dreptul la educație specială. Acest lucru este valabil indiferent de motivul pentru care ei nu pot participa la cursurile obișnuite.
Tinerii care au absolvit educația primară sau altă școală echivalentă au dreptul de a continua educația la învățământul secundar. Învățământul secundar este în continuare gratuit, dar elevii pot fi rugați să acopere costul instrumentelor științifice necesare. 
Învățământul secundar general, în Norvegia nu este obligatoriu, dar toate persoanele care au reședința legală în Norvegia, au dreptul la această educație.